De Toxiciteit Van Social Media

Sociale media is iets waar we ons allemaal aan wagen, op een enkeling na. En iedereen begint er met goede bedoelingen aan. Natuurlijk! Niemand denkt ‘ik ga even een account aanmaken om al mijn tijd te vergooien, verslaafd te worden aan eindeloos scrollen en blij te worden van een ‘vind ik leuk’ knop. Niemand start met die intentie. Toch zijn er velen die zich hier in verliezen.

Het is dan ook zo verlijdelijk. Ik snap het maar al te goed. De leuke filmpjes, soms grappig, meestal zinloos. De ontelbare groepen waar je deel van kan uitmaken, gaande over je interesses, hobbies of een passie tot de groep van je stad of dorp. En dan heb je nog de foto’s en ‘stories’ van je vrienden. En al snel is je avond voorbij, heb je niets gedaan met je tijd dan online gescrold, vergeten te eten, in je broek geplast en al een week het huis niet meer uitgeweest… Dat is misschien iets te extreem.

Maar er is natuurlijk een uitweg. Eerst en vooral, de enkeling die er nog niet mee begonnen is, proficiat, ik beneid u hier voor. Voor al de rest, die net als mij begon op jonge leeftijd en er meer en meer werd ingezogen, er is een leven naast (en na) Facebook, Instagram en wat je eigen valkuil dan ook mag zijn. Voor mij persoonlijk is dit Facebook.

Het is niet moeilijk. Je hoeft je profiel zelfs niet definitief te verwijderen. Je kan het tegenwoordig deactiveren. Waardoor je het altijd terug kan activeren, het profiel zichzelf terug herstelt en je toch nog via messenger contact kan houden met iedereen die je liefhebt. Als dat geen goed idee is weet ik het ook niet meer!

Waarom zou je het doen?

  • Je verliest veel tijd, eindeloos scrollend op de zichzelf alsmaar verlengende newsfeed.
  • Je hebt belangrijkere dingen te doen, daar ben ik vrijwel zeker van.
  • Je tijd is te waardevol om elke dag uren met dat ding in je hand te kijken naar het ‘perfecte’ leven van anderen.
  • Je kan zo veel ontdekken, lezen, schrijven, knutselen, bouwen,… Als je je tijd productief gebruikt en zorgt dat je een vaardigheid leert in plaats van het blijvende scrollen.

Waarom zou je het niet doen?

  • Je bent graag van ‘alles’ op de hoogte, FOMO
  • Je hebt echt tijd te veel…
  • Verder kan ik eigenlijk niets bedenken…?

Als je hier bedenkingen bij hebt hoor ik het graag, maar ik ben echt benieuwd naar de argumenten.

Vroeger ging het toch ook allemaal? Je hield contact met iedereen die je echt(!) belangrijk vond, kwam af en toe de mensen tegen die je af en toe moest tegenkomen, maar verder kon je tijd aan jezelf en je omgeving schenken. Iets wat nu vaak op de achtergrond blijft.

Ga je het eens proberen? Ik hoor het graag als ik je heb kunnen inspireren om deze weg eens te bewandelen.

Tot snel!

-Tom.

Wil je de blog steunen zonder dat het jou iets kost? Gebruik dan deze link om te winkelen bij Bol.com, zo krijg ik een klein percentage van wat jij uitgeeft! Dank bij voorbaat.

Een gedachte over “De Toxiciteit Van Social Media

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s